Daun kesum sangat popular bagi masakan asam pedas ataupun laksa. Kalau tak ada daun kesum ni rasa macam tak lengkap masakan. Walaupun ianya bukanlah satu keme…
Read morePernah tak nenek korang ke atau mak korang ke kongsi petua amalan orang-orang dulu.. Mak zati dulu ada jugak lah cerita pasal petua-petua ni.. Tapi tu lah kan,…
Read moreDaging dendeng padang Bahan: *1/2 kg daging batang pinang(potong besar2 sb nk rebus) *1 camca mkn ketumbar *1/2 camca mkn jintan manis *1/2 camc…
Read moreDaging goreng kicap kering . Bahan: 1/2 kg daging(potong nipis n bersihkn dan gaulkn dgn garam,kunyit n perasa) 2 biji bwng besar-hiris 2 biji cili hijau-hi…
Read moreDaging blackpepper Bahan: 1/2 kg daging(potong nipis n basuh) 2@3 biji kentang(potong ikut suka) *1 biji bwng besar *4 ulas bwng putih *1 inci halia *2 su…
Read moreBanyak kelebihan air kosong ni..Salah satu nya untuk buat air penawar.. Kita boleh je buat air penawar sendiri..Yang penting niat dan yakin Zati share kan ca…
Read morePulut adalah antara makanan yang turut juga menjadi pilihan kebanyakkan orang Malaysia. Pulut sering dihasilkan menjadi kuih muih untuk juadah semasa bersar…
Read moreBahan-bahan diperlukan: 1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan) 1 cawan santan pekat ½ cawan air 2 sudu makan gula merah ½ cawan gula pa…
Read moreBahan-bahan diperlukan: 1 cawan beras pulut (Direndam selama 2-3 jam dan tuskan) 1 cawan air 15 biji cili kering 2 labu bawang besar Sedikit bela…
Read morePulut Delima Oleh Chef Hanieliza 1 Kategori: Pencuci Mulut / Minuman, Kuih-muih Masa Penyediaan: 0 Jam 15 Minit Hidangan: 2 Orang Bahan-bah…
Read more