10 The Best Color Tools Web Design


WARNA memainkan peranan yang paling penting dalam sesebuah website atau blog. Sebab, dengan warna lah kita dapat menarik perhatian para pengunjung atau pembaca di sesebuah laman. Tapi, bermain dengan warna ni mesti ada teknik dan pengetahuan. Sini Zati kongsikan beberapa website yang membolehkan para blogger atau web designer gunakan untuk create Color Palette , Color Schemes, Color Combinations, Color Gradient dan pelbagai lagi. 


 


Dahulunya dikenali sebagai Adobe Kuler. Salah satu ciri yang popular tentang Adobe CC ni, korang boleh menggabungkan warna.

2. Color Lovers

https://www.colourlovers.com/

Share Your Color Ideas & Inspiration. Color Lovers is a creative community where people from around the world create and share colors, palette and patterns, discuss the latest trends and explore colorful articles. All in the spirit of love.

3. Coolors


Coolors adalah color scheme generator yang pantas. Ia membolehkan pengguna membuat dan berkongsi color palettes dalam masa yang singkat. Ia memilih warna utama imej dan mencari kombinasi warna yang sempurna.

4. Color Snapper



The original ColorSnapper magnifying glass – introduced in 2010 and adopted by every modern color picker app since then – just got even better!
Ia berfungsi dengan pelbagai paparan, resolusi yang berbeza dan dengan kepadatan piksel yang berbeza. Korang boleh menukar antara Space dan Applications yang mempunyai magnifying glass pada skrin.


  
A color picker for humans. Colordot for iOS is an easy way to create and share color palettes with just a swipe of your finger.




LOL Colors is one of the services created by Mackenzie Child. It’s a website with curated color palettes. Every colorful teardrop is clickable with ready-to-copy hex codes.



Gradient.io ni, untuk korang pilih gradient color yang menjadi pilihan hati untuk dijadikan background atau apa saja.



It is a tool for checking foreground and background color combinations of all DOM elements and determining if they provide sufficient contrast when viewed by someone having color deficits. Caranya, korang masukkan url blog korang, kemudian tunggu dia analisis , lepastu akan keluar keputusan tentang keseluruhan warna dalam blog korang tu. Maka akan keluar result macam Zati punya tu. Serius panjang betul result dia! Itu pun Zati ambil suku je untuk contoh. Kalau korang nak tahu saiz result dia --> W=1349px , H=32767px



Color Hunter is a place to find and make color palettes created from images. To find color palettes on Color Hunter, enter a search term in the box at the top of the page. You can search by tag or hex color code or image URL. If you have an image, you can upload it and get a color palette based on the colors in the image. 



Paletton is made to help graphic designers create websites with proper color combinations. You can also use pre-made color palettes in a chosen color. 

Sebenarnya banyak lagi website yang menyediakan tools macam ni. Tapi yang senarai ni antara yang selalu Zati guna. Harap dapat bantu korang. Insyaallah, nanti Zati share lagi.



Post a Comment

0 Comments