31 December 2018

TUTORIAL : Copy To Clipboard


Tutorial ni senang je hehe. Contoh kat bawah ni.


Cuba korang click copy text tu, dan cuba paste kan dekat mana-mana , kalau jadi tu, kira okey lah haha. Code dia kat bawah ni.

<input id="myInput" type="text" value="Hello World" />
<button onclick="myFunction()">Copy text</button>
<script>
function myFunction() {
  var copyText = document.getElementById("myInput");
  copyText.select();
  document.execCommand("copy");
  alert("Copied the text: " + copyText.value);
}
</script>

Hello World tu korang boleh tukar apa content dalam box tu yang korang nak letak untuk di copy

Copy Text tu boleh je letak ayat korang untuk button tu.

No comments:

Post a Comment