TUTORIAL : Copy To Clipboard


Tutorial ni senang je hehe. Contoh kat bawah ni.


Cuba korang click copy text tu, dan cuba paste kan dekat mana-mana , kalau jadi tu, kira okey lah haha. Code dia kat bawah ni.

<input id="myInput" type="text" value="Hello World" />
<button onclick="myFunction()">Copy text</button>
<script>
function myFunction() {
  var copyText = document.getElementById("myInput");
  copyText.select();
  document.execCommand("copy");
  alert("Copied the text: " + copyText.value);
}
</script>

Hello World tu korang boleh tukar apa content dalam box tu yang korang nak letak untuk di copy

Copy Text tu boleh je letak ayat korang untuk button tu.

Post a Comment

0 Comments